Asociatia Noi Orizonturi Familia

Asociatia Noi Orizonturi Familia

Corectarea strabismului

Status: Fundraising

Eradicarea strabismului este un proiect medical prin intermediul căruia venim în sprijinul copiilor şi adolescenţilor din centre de zi, apartamente sociale de tip familial sau familii dezavantajate social care prezintă această afecţiune. 

[ Show more ]

9,233 RON

Sumă:

8

Galantomi:

68

Donații:

Vrei să fii fundraiser? Contactează Organizația

 

,,Eradicarea strabismului” este un proiect medical prin intermediul căruia venim în sprijinul copiilor şi adolescenţilor din centre de zi, apartamente sociale de tip familial sau familii dezavantajate social care prezintă această afecţiune.  

În majoritatea ţărilor europene, strabismul nu mai constituie o problemă medicală, copiii cu aceste afecţiuni oftalmologice fiind diagnosticaţi corect la o vârstă fragedă şi trataţi corespunzator, fapt ce contribuie la creşterea considerabilă a şanselor de corectare.

În Romănia, însă, în special în rândul copiilor şi adolescenţilor din mediile social vulnerabile, strabismul ridică probleme serioase având pe langă componenta medicală şi altele cu implicaţii în plan social şi educativ.  

Această realitate ne-a determinat să iniţiem în 2008 acest proiect “ Eradicarea strabismului”.

Descriere proiect

Proiectul presupune urmatorii pași:

Vizita iniţială la oftalmolog( echipa clinicii OFTALMIX din Bucureşti, condusă de dr. Luminiţa Teodorescu) va determina diagnosticul corect şi tipul de tratament necesar în  funcţie de stadiul strabismului.

Medicul specialist va face recomandările necesare : aplicarea de ocluzor, purtarea ochelarilor corectori sau/şi o intervenţie chirurgicală. Dacă se impune, va avea loc şi o a doua vizită medicală. 

În cazul în care este necesară o  intervenţie chirurgicală, aceasta se va desfăşura într-o clinică privată la standarde europene(Spitalul de Pediatrie MEDLIFE din Bucureşti).

Spitalizarea pacientului, însoţit de un părinte sau tutore este de 24 ore, perioadă în care copilul va fi sub observaţie.

Înainte de a se reîntoarce acasă va fi făcut primul consult post-operator urmat apoi, în timpul anului, de vizite la intervale regulate: 2 luni/ 6 luni/ 1 an

Logistica:

Voluntarii asociaţiei însoţesc copilul şi părintele/ tutorele acestuia la toate vizitele medicale. Coordonatorul programului va comunica cu părintele/ tutore sau cu DGASP şi va pregăti dosarul legal necesar. Voluntarii asociaţiei vor asigura copilului, în  cazul unei intervenţii chirurgicale suportul emoţional necesar.

Obiective

Convenţii de colaborare au fost realizate între asociaţia noastră şi Direcţiile de Protectie a Copilului din sectoarele Bucureştiului şi judeţele Dolj,Teleorman,Prahova, Ialomiţa şi Argeş. Peste 270 de copii au beneficiat până acum de acest program.

Pentru 2014 ne-am propus să extindem programul şi în alte judeţe ale ţării, astfel încât pacienţi noi provenind din centre de plasament/ asistenţă maternală şi familii defavorizate social să fie sprijiniţi pe această cale.

Beneficiile programului pentru copii:

Din punct de vedere medical: această afecţiune oftalmologică este corectată, în special când pacienţii au varste mici. Din punct de vedere social: creşte stima de sine, ajutându-l în stabilirea unor raporturi sociale armonioase cu ceilalţi colegi. Rezolvă multe din complexele de inferioritate apărute datorită strabismului, aceasta concurând la o integrare ulterioară armonioasă în societate. Din punct de vedere educaţional: s-a constatat o îmbunătăţire a rezultatelor la învăţătură, copilul citind mai bine şi astfel acumulând cunoştinţele necesare. În cadrul programului monitorizăm rezultatele într-un mod practic care include chestionare, consultaţii post-operatorii, discuţii cu personalul medical şi cu îngrijitorii acestor copii, poze înainte şi după tratament care vor oferi imagini concludente.

Concluzii:

,,Eradicarea strabismului” este un proiect cu implicaţii semnificative la nivel naţional. Prin extinderea programului în toate judeţele ţării, contribuim într-un mod concret la soluţionarea unei probleme medicale cu multe implicaţii negative în vieţile copiilor din mediile defavorizate social.